"Luotin siihen mitä Rike suositteli"
Huumorintajuiset Marttilat Mäntästä ovat kertomansa mukaan kaksi valtionelättiä, jotka eivät suostu tinkimään astettakaan asumismukavuudesta. Energiatekniikka Oy:n toimittaman maalämmön avulla he arvioivat silti säästävänsä etelänmatkan verran vuodessa.
Kun rehtori Pekka Marttilan perhe kasvoi, hän opetteli rakentamaan talon. Niin syntyi 250 neliötä lämmitettävää asuintilaa.
– Kaarina teki neliöistä kodin, Marttila kiittää kauniisti puolisoaan.
Kodin lämminkehitysjärjestelmäksi valittiin öljykattila, mikä vuonna 1979 tuntui lähes itsestään selvältä ja edulliselta ratkaisulta. Siihen yhdistettiin lämmönjakojärjestelmäksi Valmetin Kotilämpö-ilmalämmityskone, joka löytyi monesta muustakin taloudesta Mäntässä. Valmetiin liitetty kiertoilmapuhallin levitti lämmitetyn ilman huoneisiin ikkunoiden alle sijoitetuista säleiköistä.
– Vähitellen alkoi pelottaa, että varmasti jonakin jouluaattona se lakkaa toimimasta.
Toinen murhe oli maan alla kaikki nämä vuosikymmenet sijainnut öljysäiliö. Arjen helppouskin houkutteli. Lasten lennettyä kotipesästä olisi viimein aika nauttia ansaituista eläkepäivistä murehtimatta polttimen säätämistä, öljytilauksia saatikka öljykattilan huollattamista ja puhdistamista.
Pekka Marttila tarkistaa ohjauspaneelin näytöltä maalämpöjärjestelmän syöttölämpötilaa.
Keväällä 2018 Marttilat alkoivat selvittää vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja. Kaukolämpöverkkoon ei ollut mahdollista liittyä. Ilma-vesilämpöpumppu oli harkinnassa. Kävipä heillä kolkuttelemassa ovelta ovelle myyjäkin tarjoamassa ratkaisujaan, mutta hinta hirvitti.
Pekka Marttilalla on periaate, että kaikki hankitaan kotiseudulta Mäntästä.
– Täällä on hyvät liikkeet ja firmat, takuut, palvelu ja huolto pelaavat!
Marttila otti yhteyttä paikallisen LVI-asiantuntijaliikkeen Energiatekniikka Oy:n toimitusjohtajaan, Risto ”Rike” Värrälään.
– Värrälän kokemus omasta talostaan sai meidät päätymään maalämpöön. Ja pystyin luottamaan täysin kaikkeen, mitä Rike suositteli.
Marttila kävi kerran Värrälän liikkeessä. Ja Värrälä kerran kartoituskäynnillä Marttiloilla. Tapaamisista käynnistyi kolme talotekniikkaprojektia: maalämmön ja uuden ilmakeskuslämmityksen asennukset sekä uudet käyttövesiputket.
Mikä hämmästyttävää, käyttövesiputkien uusimisen kustannus olisi ollut ovelta ovelle myyjältä hankittuna 2,5 kertaa kalliimpi kuin Värrälän tarjous.
– Me emme myy pakolla mitään. Ja oikea laite tarjotaan oikeaan paikkaan, Risto Värrälä painottaa.
180 metriä syvän maalämpökaivon poraamiseen tarvittiin Mänttä-Vilppulan rakennusvalvonnasta toimenpidelupa. Lupahakemukseen liitettiin asemapiirros lämpökaivon paikasta.
– Jouduimme hieman odottelemaan, sillä kaupungin työntekijöillä oli tuolloin jo kesälomakausi käynnissä, Pekka Marttila kertoo.
Muuten kaikki hankinnat ja asennusyöt sujuivat kuin rasvattu. Marttila antoi kodin kakkosavaimet Energiatekniikka Oy:n asentaja Tero Puttoselle. Maalämpöpumpulle raivattiin paikka autotallista. Uusi ilmalämmityskone istui vanhan Valmetin tilalle täydellisesti. Ja käyttövesijärjestelmään valittiin korkealaatuiset putket.
Koko asennusprojekti vei kaikkiaan vain kaksi viikkoa. Ja Pekka Marttila kehuu joinakin aamuina kääntäneensä Kaarinan kanssa kylkeä makuuhuoneessa Puttosen kääriessä hihoja autotallissa. Yhdessä asentajien kanssa juotiin päivittäin Kaarinan keittämät kello kahden kahvit.
– Värrälän firma huomioi hyvin asiakkaan toiveet, siivosivat jälkensä sekä tekivät loppusäädöt avaimet käteen -periaatteella. Remontti ei haitannut normaalia elämistä, vesikään ei ollut poikki kuin tunnin verran!
Nibe-maalämpöpumpulle raivattiin tila autotallista. Pekka Marttila tarkistaa ohjauspaneelin näytöltä maalämpöjärjestelmän syöttölämpötilaa.
Maalämpöratkaisun osuus kokonaisurakan kustannuksista oli kotitalousvähennyksen myötä alle 14 000 euroa. Käyttövesiremontin hinta omakotitaloon on noin 4 000 euron luokkaa käytettäessä korkealaatuisia tuotteita. Talotekniikan uusiminen vaikutti kiinteistön elinkaareen ja arvoon.
– Vakuutusyhtiö antoi alennuksen putkiuudistuksesta kotivakuutukseen, Pekka Marttila kertoo.
Marttiloilla on maalämmöstä nyt seitsemän kuukauden miellyttävä ja taloudellinen käyttökokemus.
– Arvioisin, että ostettavan energian vuosittainen säästö olisi meillä vuositasolla noin 1 200 e.
Arvio perustuu Pekka Marttilan ja hänen tuttaviensa laskelmiin. Suoran sähkön ja ilmalämpöpumpun yhdistelmällä lämmittäminen kuluttaa sähköä noin 115 kilovattituntia vuodessa lämmitettävää asuinneliötä kohden. Vastaavasti maalämmöllä lämmittäminen kuluttaa sähköä noin 65 kilovattituntia vuodessa. Laskelmissa ovat mukana kodin kaikki sähkölaitteet liedestä valaistukseen ja lämpimään käyttöveteen, ei pelkkä huoneistojen lämmittäminen.
Kodintekniikka on nyt päivitetty kahden eläkepäiviään viettävän arkeen ja juhlaan. Marttila räknäilee, että he saisivat vielä lisää säästöä 5 prosentin verran pudottamalla huonelämpöä yhdellä asteella, mutta…
– Meillä on nyt kodissa tasainen 22,5 astetta. Emme halua Kaarinan kanssa tinkiä elämisen mukavuudesta.
Yritys on ollut nykyisillä omistajilla Heli ja Risto Värrälällä jo vuodesta 1988. Energiatekniikka Oy kuuluu Hanakat-ketjuun. Monipuolinen talotekniikkaliike palvelee niin yksityisiä kuluttajia, taloyhtiöitä kuin teollisuuttakin. Toiminta-alue on noin 80 km Mäntästä kattaen Jämsän, Oriveden, Ruoveden, Keuruun ja Virtain kunnat.
Saneerauksessa käytetyt tuotteet:
Lämmönkehityslaitteisto: Nibe-maalämpöpumppu taajuusmuuntajalla
Lämmönjakojärjestelmä: Vallox Aito Kotilämpö -kone
Käyttövesiputkisto: Roth Alu-LaserPlus -järjestelmä
Lisätietoa: www.energiatekniikka.fi
Alkuperäinen artikkeli julkaistu KMV-lehdessä 13.3.2019, Energiatekniikka Oy. Kirjoittaja Tanja Hovi. Muokattu. Kuvat: Kuvapalvelu Epics.
Hanakoiden avulla valitset sopivan lämmitysratkaisun juuri sinun tarpeisiin. Kauttamme onnistuvat suuretkin kokonaisuudet sekä niiden suunnittelu ja asennus - sekä rahoitus.
ETSI LÄHIN LIIKETeollisuushallin lämmitys toimi ennen lämmitysjärjestelmän päivitystä vielä trukkilavoja polttamalla.
LUE LISÄÄSiukosten talon vanha öljylämmitys vaihtui toukokuussa 2019, kun lämmitysjärjestelmän päivitys tuli ajankohtaiseksi.
LUE LISÄÄ